刘松仁 松居 松迷之家

注册 Register
搜索

[香港探松] 99探班幕後花絮 - 這個松哥不太冷

管理员

日期: 2011年9月9日
時間: 小豬下班後,天色大白未入黑.
地點: 某太興燒味店門外

早上在松群聊天說,我今天很想吃叉燒&燒肉,下班後,第一時間衝去太興買燒味,當踏入店舖之際 ..... 手機突然響起 ....

Sarah: 喂! 小豬! 我係Sarah! 我地入唔到場啊!
小豬: (一呆) 吓?!!! 入唔到場,你地係邊度入唔到場?
Sarah: 我地係九龍灣果度入唔到場,依家企係入口度,唔知點算.
小豬: 咁即係點?
Sarah: 唔知啊!原來要飛入場,d飛係TVB內部一早派哂喇.頭先問左個邊個個fans講,佢張飛都係佢地fan club比佢的.
小豬: 咁我依家都幫唔到你地入場噃,我試下打比松哥,看他可唔可以幫到你地.

馬上跟Sarah收了線,馬上打比松哥,不過,講真,心想成功率係五五波咋,當時時間太急太趕,我都怕找不到松哥.

小豬: 喂!老板!
松哥: 喂! (我們走運了,松哥接到電話.)
小豬: 老板,您d fans今晚去看您,但係,依家佢地入唔到場啊!
松哥: 入唔到咩場?
小豬: 您地套劇今晚做大結局function果個場,您依家係邊度?
松哥: 係公司咯.
小豬: 老板可唔可以幫到佢地入場啊?佢地依家企哂係門口外面,d人唔比佢地入去.
松哥: 我都唔知點幫佢地,個場好細咋,坐唔到好多人,我又唔知情況會點?
小豬: 我知TVB d function保安好嚴,我好清楚到時或者都會好亂,咁您可唔可以一陣去到果度,試下行出來帶佢地入去?

( 講真,我這個要求有點那個 ..... )

松哥: 估計未必做到你要求,因為我都係比人安排到時要點做至知點做,到時可唔可以行開都唔知.
小豬: 我明白,但佢地都好有心去到果度支持您,如果入唔到去,有d可惜咯,如果真係入唔到去,您可唔可以做完show出來同佢地影下相?
松哥: 哇!做完都成10點半啦,等好耐,點等啊?
小豬: 又係,咁我問下佢地等唔等先,一陣打比您.

小豬: 喂! Sarah,即係咁,松哥都唔知點幫你地入到去,一下你地等佢做完show出來同你地影相,不過要等到10點半.對了,不如你地去問下門口果d負責function的工作人員,你地話你地係松哥d fans,依家無飛入場,問下佢地,如果松哥出面可以點幫到你地入去?
Sarah: 收到,馬上去問.

Sarah很快便打回來.

Sarah: 小豬,果d工作人員話,叫松哥打比阿x,而阿x打番比我地確認,我地就可以比你地入去喇.依家最緊要係松哥肯唔肯幫我地打電話咯.
小豬: ok,我打老板先,你地去搵度地方坐低飲杯野先,一陣再call你.

小豬: 老板,依家問左番來,只要您肯幫手打比阿x講聲,您d fans就入到場喇.
松哥: 尼d係邊度問番來的?
小豬: 係問左大會d工作人員,老板幫幫佢地啦,唔通真係要佢地係外面企到10點半咩?
松哥: 嗯,我打比阿x講聲就得係嗎?
小豬: 係,唔該老板.

我們又收了線,松哥很快回我.

松哥: 比其中一個人名我,仲有手機no,有幾多個人入去?你sms我.
小豬: 4個人.發sms比您? 我最弱果項,不如您寫低好嗎?
松哥: 依家寫唔到,你sms我啦!
小豬: ok.

小豬剛換了個新手機,對sms功能不熟,成功發了一次比松哥 ....

松哥打回來 ....

松哥: 你的sms只得一個松字,其他乜都冇,再sms一次比我.
小豬: 嗯,我再試過.

結果,我發了n次都失敗,我開始急了,於是打比大哥求救,(其實似乎不關大哥的事,但情急下無端端打了比他.)

小豬: 大哥,看看老沙在不在qq或者msn?
大哥: 松鼠不在啊,她走左人,什麼急事?

這時候,我手機震震下,有電話入 ...

松哥: 仲唔比我?快d啦!
小豬: 老板,我sms不行,不如您依家寫低.
松哥: 好,快d講 .....

松哥反應和做記錄都很快,我一面講他一面寫下,全程沒有重複過.

跟松哥收了線,我馬上通知Sarah,叫Sarah等阿x電話,不久,Sarah便告訴我知,他們可以進場了.
總算舒了一口氣,攪掂了一件事,看一看手錶 .... 哇! 原來我站在太興門口差不多一個鐘了.

已有 1 人评分金卡 收起 理由
sharonpek + 1 謝謝

总评分: 金卡 + 1   查看全部评分

寒冬时节元旦到,小猪轻洒Chanel N°5尽飘香;松居论坛微博欢,心掂老板心儿笑。
回望12松居,翘首以盼新貌来;《笑阿童木》睡足早中晚,《论老沙》辛勤尽得人心;成就得众赞誉许,愿其再迈更高层!
一度新年悄然临,松居微博共祝福,愿松迷多看松剧,多写好评,多享好剧人生,松居与你们同在!

管理员

再次謝謝小豬和松哥在幕後control room 的一切操作~

原帖由 piggy0636 于 2011-9-12 11:38 发表   
松哥: 你的sms只得一個松字,其他乜都冇,再sms一次比我.
小豬: 嗯,再試.

哈哈哈哈哈哈,有個"松"字都是進步了

原帖由 piggy0636 于 2011-9-12 11:38 发表  小豬: 大哥,看看老沙在不在qq或者msn?
大哥: 松鼠不在啊,她走左人,什麼急事?

sorry!我以爲下午搞定了,開完會我就回家啦,offline了!
不知後面還有十萬火急的事!
更沒想到票這麽難要的

:[83]
好緊張的過程。一陣獎勵你和松哥各一張金卡。
小豬,你最後有沒有吃到燒味呢?叫hk妹仔們請你吃啦!或者用折紙折塊叉燒給你
還有,你的標題...
小豬這周一定要中Mark 6

参与松居书籍:《碧海情天》,《男人之苦》, 《原来爱上贼》和 《天地孩儿》http://bbs.lauchungyan.com/viewt ... &extra=page%3D1

见习版主

哇!真的好波折啊,松哥的回答好可爱啊!虽然,波折,但最终都能解决,everything is OK!实在是太谢谢松哥跟小猪姐姐了~;P
Love CG,love his hobby!

见习版主

古代人

松哥速记好快好快;P ;P ;P ,厉害。谢谢分享:[28]

看小猪的文,感觉好快乐啊,松哥好人啊:[54]

我爱松哥!

天啊,没想到这次探班行动居然要惊动整个松居CIB的人,上到松哥、大哥、小猪姐姐,居然杀姥姥差点也杀了出来。整个全程真是惊心动魄啊。谢谢松哥、小猪姐姐、大哥,要是没有您们,大家就看不到这么温馨欢乐的探班文了。最后讲一声,真的好开心可以加入松居这个家庭,好温馨:[54] 松哥、小猪姐姐、大哥、老杀各位松居的亲们,节日快乐:[63]
木兰香遮不住伤

我爱松哥!

:[54] 看了小猪和松哥的对话,又是一阵感动。
我代4位HK UC 感谢小猪,松哥:[83]

见习版主

圈圈的老婆

好紧张的过程,波折重重啊!!松哥只收到一个松字!!;P 谢谢松哥,谢谢小猪,也辛苦我们的hk的uc了!!这个松哥真可爱!!:$

我爱丹枫,我爱丹枫的小兄弟!!!
我爱三师兄,我爱三师兄的小师妹!!!

我爱松哥!

哈哈,小猪sms一个松字那里好搞笑啊,看完全文好感人啊,香港帮的好幸福,松迷好幸福!我爱小猪,我爱松哥!
垂下头颅
只是为了让思想扬起

我爱松哥!

dolphy

看了这个记录。就感觉亲眼亲耳听到一样!!!!!!!!松哥真是好好。本来好麻烦的。。但是就好用心的帮忙:'( :'( 虽然fans不是好多。就4个人。但是真的好好。。。。。还好担心等到1030,好晚的。。。松哥,爱你!!!!!!!!!!!小猪,爱你!!!!!!!!!!!!!!!! ps,松哥的速记能力好强

见习版主

娇娇的老公

;P 小猪的SMS松哥只收到一个松字,看来小猪要和松哥学下下法SMS了。:[54] 好感动,松哥真好。我爱松哥:[63] 谢谢松哥,谢谢小猪。

我爱丹枫,我爱丹枫的小兄弟!!!
我爱三师兄,我爱三师兄的小师妹!!!

我爱松哥!

嗯,真的要谢谢小猪,谢谢松哥,谢谢香港的UC们。看到这段电话谈话,真的很感动!

松影含窗

真的波折重重,松哥真好,小猪辛苦了!